Gå till innehåll

Mer problem med bloggen

Vad händer, är det hackare som tagit sig in, är det webhotellet som strulat till det eller är det fel på programmet eller hemska tanke skit bakom spakarna? Nej jag har faktiskt inte gjort något alls den här gången.

När jag idag skulle logga in på min blogg möttes jag, och alla andra som försökte, av meddelandet "Välkommen till femminutersinstallation av WordPress". Efterforskningar visade att en tabell i databasen närmare bestämt wp_options var korrupt. Efter den magiska funktionen Repair table (undrar vad den gör, skulle vilja ha samma funktion för vissa programvaror jag testar) så gick det att komma till sidan igen.

Nästa problem var då jag skulle logga in och lösenordet inte längre fungerade. Det finns en fantastisk liten funktion Forgot password? som gör att jag kan återställa och få ett nytt. Det funkar i två steg. Jag skriver först in mitt id eller e-post och sen får jag en länk att klicka på för nytt lösenord. Rent tekniskt så läggs det in ett värde i fältet user_activation_key i tabellen wp_users. För att vara riktigt på den säkra sidan innehåller länken en massa konstiga tecken som % etc vilket är så effektivt att det inte fungerar att aktivera lösenordet ens för mig, här får man kanske ge eftre lite på säkerhet till förmån för användbarhet. Jag antar att det i länken finns tecken som inte fungerar. Lösningen är då att med hjälp av SQL-editor byta ut innehållet i key mot exempelvis abcdef och sedan kopiera länken från mailet till webbläsaren men byta ut key= blaha%%% mot abcdefg och vips så har man ett nytt mejl med lösenord som faktiskt funkar. Så enkelt att alla kan använda det.

Nästa mycket märkliga problem som inträffat är att alla sidor i bloggen lagts in som poster istället. Nån måste ha kört nån uppdatering av databasen på något sätt. Finns kanske nån automatisk uppdatering som jag inte vet om. Börjar tröttna rejält på WordPress nu.

Och förresten, sa jag att det finns sju platser kvar till James Bach i Göteborg i november!

Till sist vill jag tacka alla de företag som inte längre skickar sina anställda på kurs och därmed ger mig extra dagar möjlighet att renovera huset hemma.