Gå till innehåll

Användbarhet i mitt tidrapporteringssystem

Jaha, nu gjorde jag vad jag lovade att inte göra. Rapporterade fel i tidrapporteringssystemet. man som jag är så vill jag inte stå mitt kast utan skyller helst ifrån mig på systemets uselhet. Enkelt beskrivet så funkar det så här:

1. Välj vecka att rapportera på

2. Välj kod att rapportera på i tre steg: projekt, aktivitet och arbetsuppgift

3. Mata in tid och spara

Det första problemet är att systemet inte minns vad jag rapporterade på förra veckan. Jag måste välja kod i tre steg istället för att bra välja samma som förra veckan. Om jag nu glömmer att välja kod, vad händer då? Man skulle kunna tro att jag får ett felmeddelande men icke. Istället väljs den första kod i bokstavsordningen som finns i listan och det råkar vara borta för vård av barn! Jaha så då sitter jag där med en stängd rapportperiod och en vecka med VAB istället för jobb. Synnerligen dålig användbarhet som enkelt skulle kunna ha rättats till genom att tvinga användaren att göra ett val och varna då detta inte görs. Då är det bara att rapportera den felaktiga tiden som minus och lägga till den för denna vecka istället. Snacka om att man jobbar utifrån de interna tabellerna och inte från användarens perspektiv. Mer jobb åt alla parter. Jag letar vidare och hittar en funktion som heter kopiera til nästa vecka - gissa vad som händer om jag använder den? Jodå, koden för VAB kopieras till nästa vecka men inte koden för normltid, suck.

Ett bra system hindrar användaren från att göra fel och hanterar det snyggt när han gör det. Inget av dessa kriterier uppfylls här. Möjligen finns en pedagogisk vinst i att jag kommer att kolla extra noga för nästa rapportering.  För att inte tala om att jag har ytterligare en anekdot att berätta när jag håller kurs.