Gå till innehåll

Att göra saker själv

I skogen där vi bor bygger en familj ett nytt hus. De har valt att hålla ihop kontakterna med underleverantörerna själva. Igår fick de reda på att fasaden inte var grundmålad utan transportmålad så detta måste göras innan vintern. Det är bara ett av många problem. Jag lider med deras sömnlösa nätter. Min kompis Jesper anlitade en arkitekt som ritade upp ett förslag, skrev offertbegäran, tog in offerter, valde leverantör och gör en slutgranskning. Jag vet vem som sparade pengar och sömnlösa nätter.

 

Nio månader efter att den engelska versionen av min bok trycktes och distribuerades på EuroSTAR i Stockholm så är äntligen POD (print-on-demand) versionen ute på Amazon. Det har varit en minst sagt trasslig resa. I efterhand är historien rätt underhållande.

 

Det började med att jag av min förra förläggare fick tips om en tjej som drev ett litet no-label förlag. Det betyder att de ordnar med det praktiska men jag behåller rättigheterna till boken och dess framtida intäkter. Det gick till en början rätt så bra men trasslet började vid korrekturläsningarna. Tidsschemat släpade efter på grund av underleverantörernas arbetsbelastning så det fanns inte tid eller pengar till mer än två korrekturer. Jag inser att det är svårt för en icke-testkunnig men mycket språkkunnig person att behärska vårt vokabulär. Det finns i den tryckta version ett flertal exempel på felöversättning som till exempel att felhanteringsfunktion översatts som defect handling function istället förr error handling function. Sen blev det problem med tryckeriet som inte kunde trycka den grafik vi valt för omslaget. Det slutade med att projektledaren valde ett svenskt tryckeri och bytte omslagstyp från flexi-bind som man har på bilatlas till exempel till hard-cover. Det hade varit kul att få reda på  INNAN jag häll boken i handen. Det blev rätt mycket dyrare och inte riktigt som jag tänkt mig. När jag ändå betalar så går projektledaren under jorden och går inte att få tag på varken för mig eller underleverantörerna. Så med en del restpunkter kvar och obetalda leverantörsskulder får jag själv driva arbetet med att ta fram en högupplöst PDF till POD-versionen.

 

Varför vill jag nu ha en POD-version? Helt enkelt för att kunna distribuera boken över hela världen via Amazon utan att behöva distribuera lådor med böcker utanför Sverige. Dessutom är det synnerligen enkelt att lämna in en ny version av boken med korrekturer. Problemet var ju det att jag inte hade koll på format, beteckningar eller designprogram. Så helt i andras händer försöker jag via mejl och telefon få fram en tryckbar version med bra kvalitet. När omslaget efter ett antal försök är av rätt format och all text ligger innanför marginalerna så är det dags för innehållet. Jag begärde att få ett korrekturexemplar som var under all kritik. Bilderna var inte läsbara och jag godkände inte detta. Sen tog det ytterligare en månad att få fram en svartvit version av text och bilder med mängder av missförstånd. Under tiden lades boken ut på Amazon och några stackars kunder hann köpa den defekta versionen. Men nu kära vänner, nu ska den finnas ute för ALLA!

 

Nu i efterhand tycker jag att den svartvita versionen är snyggare än färgvarianten, men det är en helt annan historia. Nästa gång försöker jag få ett professionellt förlag att hålla ihop det hela. Om ni ska ge ut en egen bok, välj en annan förläggare Unique Publishing. Fast ni får ändå inte tag i nån där…