Gå till innehåll

Real-time from Manchester

Har sedan igår tillbringat tiden pa arets EuroSTAR i Norra England. Ja det regnar här. Gårdagen bjod pa Torkil Sonne fran Specialisterna. En man med visionen att autistiska personer ska kunna använda sina speciella egenskaper till att gora ett extra bra jobb inom vissa typer av arbetsuppfifter. En autistisk person är extremt noggrann, gor en lika bra test femte gangen som den första och ar expert på att förstå komplicerade samband. En riktigt intressant presentation som lockade till både skratt och eftertänksamhet.

Jag lyssnade ocksa pa Matthew Archer som pratade om model-based testing i ett RUP-projekt. De hade utgått fran de modeller som skapades for användningsfall och affärsprocesser. Rätt tänkt men ofta saknas tyvärr den informationen i de projekt jag jobbar i vilket betyder att jag far skapa modellerna sjalv.

Första keynote speaker "investing in the dream team" var sa otroligt tråkig att jag inte bryr mig om att kommentera den alls.

Onsdagen inleddes med Scott Barber som pratade om hur Performance Test Lead oftast är en extremt kompetent generalist som bor vara ledaren av specialisterna i ett projekt for alla para-funktionella tester som användbarhet, performance etc. Hans tankar ligger i linje med James Bach context-driven school och exploratory testing. Det gar inte att göra en bra detaljerad plan för prestandatester då allt beror på vad som händer i nästa test... En entusiastist talare och amerikansk fotbollsspelare.

Nu har jag uppdaterad min egen presentation och ska prata om 45 minuter. Lite nervös och trött fram gårdagskvällens mexikanska middag med ENEA och öl med Andy, Steve och Tone. Pablo underhöll oss alla med spanska sånger ackompanjerade på gitarr.

Min presentation gick bra, ca 220 personer enligt Pablo som räknade, Lite nervöst i början men sen flöt det på bra. Det ska bli spännande att få utvärderingen från deltagarna som är sammanställd om en månad ungefär.

Julie Gardiner engagerade oss med sin presentation om vikten av att ha en kompetensplan och jobba för oss själva. Fast den var väldigt lik förra årets version så något nytt gav den inte mig. Bert Broekman pratade om testorganisations uppgång och fall. Precis som med romarriket så hade han varit med om två lyckade införanden som slutade med att test ifrågasattes och lades ner! Things testers miss var James Lyndsays bidrag och hade väl mer karaktären av lite kul grej snarare än en djupare analys av fakta.

Men det viktiga är ju ändå det som händer utanför föreläsningarna. Alla kontakter med testare från Sverige, Norge, Danmark,USA, Island, England, Holland och Israel som jag pratat med. Inte att förglömma partyt som Mercury Nordic bjöd på. Ölet flödade ackompagnerat av den vanliga Engelska husmanskosten av stek och friterad fisk.

Slutligen torsdagen då per Runesson berätta om sin intressanta undersökning av enhetstestning i industrin.
Testing hats av Andrew Goslin som handlade mest om Edward de Bona och lite om Belbin. Lättsamt men inget nytt. Sista föredraget av Randy Rice var en besvikelse, hans försök att kombinera test av användningsfall och parvisa tester tror jag inte fungerar. Scenarier består ju av olika kombinationer av flöden och därmed ofta olika antal variabler. Sen kan man ju undra om det bästa sättet att täcka en flödesgraf är att jobba med variablerna i par, nej jag tror inte det.

Kvällen började på Old Trafford, Manchester Uniteds hemmaarena. Det LÄT bra men det var ett riktigt omysigt ställe att ha fest på. Men man får inte roligare än vad man gör sig så i gott sällskap var kvällen ändå toppen. Legenden Jack Charlton höll ett kul tal som höll på lite för länge för en fotbollsointresserad grabb som jag. Tyvärr så fortsatte vi kvällen på ännu en pub vilket var lite i mesta laget. Det var inte helt lätt att komma upp i tid till morgonflyget.

Så nu är jag hemma igen. Matt men nöjd och med många nya idéer och fylld av inspiration. Har bläddrat i min signerade version av TMAP Next och gillar avsnittet om testdesign.

Vi ses nästa år i Stockholm.