Gå till innehåll

Varför gÃ¥r det sÃ¥ sakta…

Jag har arbetat i många år nu med att både själv bli bättre på test och med att hjälpa andra att bli bättre. Som den rastlösa person jag är stressas jag mer av att saker går långsamt än att att det händer mycket på en gång. Jag har en del idéer som (drivna till sin spets) går ut på följande:

 1. Det finns väldigt många erfarna projektledare och för all del testledare som jobbat betydligt fler år än vad jag har gjort. Många, men absolut inte alla, av dessa har ingen eller liten akademisk utbilding inom systemutveckling utan tror på att jobba många timmar för att lösa problemen. Det har ju funkat förr typ innan lille du var med i svängen. Att få dessa människor att lära sig om det senaste inom systemutveckling eller acceptera nya idéer och därigenom riskera att tappa kontrollen är inte lätt. Hellre det beprövade vattenfallstänket än att våga utvecla iterativt eller för den delen agilt.
 2. De flesta projektledare, iallafall den kvinnliga delen, har någon gång jobbat som testledare eller till och med infört en testprocess utan att ha några djupare kunskaper i ämnet. De anser sig därmed ha rätt att uttrycka och genomdriva sina åsikter utan att lita på att jag, som läst mer än de flesta om test, kanske vet mer. Det gäller för det mesta de som är minst tio år äldre...än jag själv alltså. Några av mina absoluta favoritkommentarer(hämtade ur MIN verklighet) är dessa. 

  a) På påpekande att man ofta gjort på det här sättet och det oftast misslyckats får jag svaret: " Men Torbjörn, nu ska vi se framåt och inte bakåt"  (cowboyprojektledare med ringa kunskap om test)

  b) På mitt försök att rädda ett havererat delprojekt genom att som huvudansvarig testledare knyta samman delarna och hjälpa till med testerna själv: " Du får inte testa det här, låt dem göra det själv. Du är ingen lagspelare " (Ny tant som påstod sig kunna test bättre än jag och efter en månad i projektet veta mer än jag efter 12 månaders förberedelser)c) Som mentor till testdesigners i ett priekt säger projektledaren. " Nej , nej, vi använder inte tillståndsgrafer i våra projekt" Varför det? Vi gör bara inte det!" vad gör jag här då som stöd? (Kortvarigt stöd till Gubbprojektledare som även jobbar som testledare ibland)

  d) Nu senast. " Nej vi ska inte undersöka om vi kan använda de gamla systemen för att få fram förväntat resultat. Jag gjorde det en gång och det funkade inget bra alls. Ta bort det ur teststrategin."

 3. Jag börjar mer och mer luta åt att ISTQB-certifieringen låser fast oss i gammalt tankesätt utan att öppna för det nya. Det verkar mest vara en beteckning som konsultsäljarna har nytta av när de ska kränga sina "specialister". Hur kan något som är så lätt att få tillskrivas något värde? En kurs och tentamen på samma nivå för utvecklare skulle bli utskrattad. Fortsättningskursen hade för låg pass-rate så den ska de ändra nu så att fler klarar sig...intressant logik. Här hade vi nåt som det krävdes stort jobb för att ta och då betyder mer. Samma logik som att mer avancerade tester säger mer än lätta tester.    
 4. Priset för testkonsulter är inte tillräckligt diversifierat. Helt gröna testare kostar nästan lika mycket som de med tio års erfarenhet. Jag själv skulle gladeligen betala minst det dubbla för nån som vet vad han eller hon håller på med
 5. Testavdelningen är fortfarande nån sorts dumpningsplats för de som halkat in på IT men inte klarar av att utveckla kod. jag ser ofta frustrationen hos mina kompetenta kollegor när de om och om igen jämförs med "standardtestaren" som inte kan så mycket om nåt. Det börjar växa fram en kompetent testkår, inte minst på de stora arbetsplatser där jag jobbat de senaste sex åren. Men problemet med den som placerats nånstans och inte själv valt att göra en sak är att motivationen att utvecklas är liten eller saknas.
 6. Till slut. Alla testare som är kompetenta och KAN bli bättre. Ni måste våga ta för er, testa nya tekniker, läs a om vad andra gjort. Våga vara stolta. Fråga inte om lov om ni får använda en ny teknik eller en ny metid - Gör det bara. Det är ni som vet bäst!

Tar gärna emot ERA meningar om vad det är att test inte utvecklas snabbare. Det finns en kommentarfunktion, använd den. Eget engegemang är första steget att bli en bättre testare.