Gå till innehåll

Vikten av en kompetensplan

För de av oss som har mål att uppnå är det viktigt att specificera vilka målen är och hur vi ska nå dit. Om du är nöjd med din situation idag och tror att den kommer att vara för evigt så rekommenderar jag boken "Vem snodde osten" av Spencer Johnson. Har du insett att ditt arbetsliv inom IT kommer att innebära ständig förändring och vidareutbildning kan du fortsätta läsa. Alla kan eller vill inte bli bäst men alla bör ha någon sorts mål i arbetslivet, det tycker iallafall jag. En ständig strävan att bli bättre kommer att göra ditt arbetsliv rikare och mer intressant. Som utbildare blir jag frustrerad av människor som inte har lust att lära sig mer, som ser en utbildning som ett sätt att slippa jobba i ett par dagar istället för ett sätt att kunna lära sig mer och därigenom öka sitt eget värde. Jag föreslår ofta böcker jag tycker är läsvärda för självstudier, innehållet varierar mellan test, psykologi, filosofi, problemlösning, lateralt tänkande, systemutveckling och ...jag det mesta. Någon gång har jag fått ett upprört svar "Jag tänker INTE läsa något på min fritid!" och då tappar jag helt respekten för den personen. Jag har aldrig påstått att någon ska tillbringa all sin fritid med att vidareutbilda sig men att påstå att det inte finns någon restid, kvällstid, egen tid eller arbetstid som kan användas till att lära sig något nytt - då är man fel ute. Ja, ja, låt mig komma fram till vad jag skulle säga.

Det bästa sättet att förklara är med exempel så här bjuder jag er på mina mål och min egen kompetensplan.

Mitt mål är att kunna försörja mig på att hålla utbildning och konsulta inom test. Konsultingen ska helst vara av typen mentorskap för testspecialister eller företag. Delmål är att kunna ha ett fritt arbete där jag inte tillbringar 40 timmar per vecka på en arbetsplats utan att jag har möjligheten att arbeta enligt multiflex: när och var det passar mig bäst. Detta för att jag vill vara hemma med familjen under dagtid så mycket som möjligt.

Mitt (kaxiga) delmål för att kunna uppnå huvudmålet är att bli den mest kända testaren i Sverige. 

Medlet för detta är att synas så mycket som möjligt och att när jag syns förmedla intrycket av en person som kan något och som kan förmedla detta vidare.

Eftersom detta är rätt yviga mål behöver jag en konkret lista av saker att uppnå. Se det som en functional backlog i SCRUM. Konkreta saker att uppnå för mig 2002-2010

2002: Certifiering ISEB Practitioner: bra för min egen utveckling och för meritförteckningen: Uppnått 2004
Utöka mitt nätverk genom att gå med i SASTs styrelse och STTB. Med i SAST styrelse sen 2002, hoppade av från SSTB 2002 av personliga skäl.

2003: Skapa en kurs i testdesign: första utkastet 2003, kursen regelbundet hållen sen 2004

2004: Bli bättre på att hålla kurs och presentera. Har gått flera kurser i presentationsteknik och pedagogik. dels på dataföreningen, dels internt Handelsbanken. Uppnått 2004

2005: Publicera en bok om testdesign utifrån den kursen som jag tagit fram: uppnått maj 2006.
Prata på så många konferenser som möjligt: Talare på NFI Testforum 2006, SAST 2006, Sundsvall42 2006, EuroSTAR 2006, IIR Test Management 2006, IBC Test Management 2007, SAST 2007, NFI Testforum 2007: Uppnått

2006: Starta egen konsultverksamhet, hålla kurser externt, certifiera mig som lärare för ISTQB, skriva fler böcker, starta nätverk för kompetensutveckling STaRT, hålla kurs i presentationsteknik och blogga om test. ISTQB och fler böcker är pågående, övrigt uppnått.

Mål för 2007-2010: 

1) Skapa fler nätverk inom test
2) Utbilda inom test och presentationstekniker
3) fortsätta tala på konferenser
4) själv arrangera konferenser med testproffs från utlandet.
5) Läsa mycket böcker och kanske recensera en del av dem.
6) Skapa fler utbildningar.
7) Leva på att vara egen konsult.
8) Aktivt arbeta för att kompetensen hos testarna i Sverige höjs till en konkurrenskraftig nivå.  

Målen för framtiden är inte statiska utan förändras efterhand. Men det är viktigt för mig att veta vart jag vill komma om jag ska kunna jobba för att komma dit. Dina egna delmål ska föra dig framåt och vara uppnåeliga. Förslag på mål för dig, inte för att jag bestämmer utan för att ge dig idéer:

a) gÃ¥ en kurs i testdesign med Sveriges bästa testare 🙂 http://www.nfi.se/
b) använda en ny testteknik i varje nytt projekt, minst två per år
c) certifiera mig i test http://www.dataforeningen.se/dfcertifiering/
d) läsa EN bok om test http://www.adlibris.se/ sök på Testdesign
e) lära känna två nya personer på nästa testkonferens http://www.sast.se/
f) skriva ett inlägg på den nystartade testgruppen för Testexperter
g) gå minst en kurs som INTE handlar om test som intresserar mig   (ex presentationsteknik)

Kom ihåg att det är DU som är ansvarig för DIN framtid.