Gå till innehåll

Användbarhet hos försäkringskassan och lite annat skoj(?)

Jag kan inte låta bli att sucka över försäkringskassans halvfärdiga närvaro på webben. Det finns en kanonbra funktion för oss småbarnsföräldrar nämligen att anmäla VAB-dagar via nätet. Barnets identitet finns kopplat till mig så det är bara att markera ett barn och välja att anmäla tillfällig föräldrapenning. Så långt är allt väl, problemet kommer då jag måste ta ett steg till för att begära utbetalning av pengar. I nio steg måste jag nu fylla i samma saker som förra månaden, detta är bland annat: Barnets dagis och telefonnummer, om jag bor ihop med barnets mamma, om jag arbetar (redan ifyllt på annat ställe), barnets mammas personnummer (samma som förra gången - ja), antal timmar per dag jag skulle ha arbetat (redan ifyllt tidigare). Det känns alltid lika jobbigt att leta reda på alla siffror som jag borde ha uppskrivna på en lapp framför mig. Varför denna halvtaskiga avslutning på en annars väldigt bra start?

Men ovanstående är i samma linje som det faderskapstest man tvingas skriva på då man får barn och inte är gifta. Om jag nu bor ihop med samma kvinna i sex år, köper villa, bil och skaffar ett barn med samma person. Är skriven på sammam adress, står som gemensam vårdnadshavare i alla officiella sammanhang. Måste jag då när nästa barn kommer ett par år efter intyga att jag är far till även det barnet. Men det vet väl för f-n inte jag! Det vet ju bara hon. Jag hoppas och tror ju på att det är så men ska jag tvingas skriva på en försäkran om att jag även kommer att ta ansvar i framtiden? Nä då är det väl bättre att använda sig av pappatest.se  Men det som är riktigt intressant är den variant som heter mammatest - hur tänker man då? Som blondinen hos doktorn "Så doktorn säger att jag är gravid, är han säker på att det är mitt barn?"

Som värdig avslutning så läste jag häromdagen att Ystad kommun erbjöd Dagmar 101 år en plats i förskolan. Dagmar svarar iskallt att det inte blir något med det "Jag har så svårt att lära nuförtiden". Såna fel brukar vi testare skämta om. Ja, ja, så gjorde de förr när man inte hade koll. Ingen testar väl ålder bara upp till 99 år utan fortsätter upp till minst 120 för att vara säker på att inte nåt sånt inträffar.