Gå till innehåll

Feedback på Rapid Software Testing

Här sammanfattar jag den feeback jag fått från deltagarna på kursen i Göteborg i november.

---------------------------------------------------------------------

Hej Torbjörn

Tänkte skicka lite feedback på RST kursen, nu när man har processat en del av intrycken och tankarna som förmedlades. Egentligen kan man summerar allt med ett skitbra men jag ska prova att vara lite mera nyanserad.

Det är en massa år sedan som jag började med test, 1988 på ett stort svenskt telekom bolag. Sedan dess har jag sökt efter något som det James förmedlar.  Nu, många jobb och år senare, så kan man lyssna på James och tänka japp, så är det . Dock vet man också att det är unden som bestämmer, vill dom räkna testfall så i slutändan är det bara att räkna på om man vill ha betalt, vilket man ibland vill  Men man kan ju och har alltid argumenterat mot. Nu med nya argument och förhoppningsvis ny energi. Det gäller inte bara räkna TCs, utan egentligen att granska allt kritiskt. Kursens sätt att lära ut att tänka kritiskt/ifrågasättande är väldigt bra och väl värt att lära sig av.

För två år sedan gick jag tre dagar och certifierade mig som testare . Om man skulle ge sig på att jämföra dessa två olika tredagars kurser, vilket egentligen inte går, så var Certifieringen mycket som ett utantill lärande av konstig  engelsk terminologi som inte har mycket med test att göra, kanske på en akademisk nivå. James lär ut: hur, vad och varför på ett sätt som visar att han faktiskt har använt/använder sig av sina kunskaper, att dom arbetsätt han lär ut fungerar.   

James är mycket karismatisk och kunnig, ingen tvekan om detta. Det är sällan man får så många tankeställare på en och samma gång. Svårigheten är att ta till sig allt, det borde komma en liten James i fickformat som man kunde ha med sig i vardagen som hjälp.               

Många saker som ter sig självklara med i vardagen är svåra att bemästra, ta till exempel; Att man tar sig an ett testuppdrag, men ställer inte dom frågor som bör ställas. Att man rutinmässigt bara gör istället för att granska in-datat kritiskt och att ha målet med uppdraget helt klart är tyvärr väldigt vanligt, fast man vet bättre.

Nu har man fått verktyg att falla tillbaka på, bara listorna och bokstavskombinationen CITESTDSF  är värt mycket. Övningarna och diskussionerna som följde var alldeles lysande. Övningen med tärningarna världsklass, med så små medel.      

Exploratory test, jag tror att alla som jobbat med test på någon nivå har använt sig av ET och efter den här kursen så känns det som ännu mer naturligt sätt att jobba på.

Jag kommer att läsa både James bok Lessons och din Testdesign igen under jullovet, nu med nya ögon. All heder till dig som har arrangerat kursen och till James som lärare och missionär. Alla som jobbar i närheten av och med test borde få gå en kurs som denna.

 

Förmedla gärna detta till James och tacka för tre väldigt bra dagar.

Tack!

--Tomas Lindqvist , Cybercom

---------------------------------------------------------------------