Gå till innehåll

Misslyckade tester och mina bortförklaringar

Alla kan vi göra fel, eller inte riktigt orka ända fram eller helt enkelt så misslyckas något fast vi gjort allt vi kan. Det första jag tänker på är min egen bok. Det var ju inte så svårt att se att vissa av bilderna i boken är suddiga och knappt läsbara. Vad beror det nu på efter alla timmars korrekturläsning och granskning av experter. Vem är syndabocken? Att jag själv inte hade tillräckligt bra koll på hur bilder måste behandlas för att de ska se bra ut i en tryckt bok sa jag redan från början till min förläggare. det löser sig sa han, vi tar in ett proffs som sätter boken. Hon kommer att säga till om dina bilder inte duger, trodde han ja! Antingen visste hon inte vad som dög eller så visste hon inte att hon skulle berätta det för mig eller så antog hon att det hon fick var det slutliga som inte gick att ändra. Resultatet blev följande:

1- Jag skapade bilderna i Visio eller Powerpoint och sparade dem sen som GIF eller JPG på ett som jag tyckte likvärdigt sätt - uppenbarligen inte tillräckligt bra i vissa fall, men helt OK i andra - märkligt!

2 - Dessa bilder fanns i början i ett Worddokument som jag tyckte såg helt OK ut vid utskrift

3 - Nästa steg var att all text separerades från bilderna och boken sattes i ett speciellt redigeringsprogram.

4 - Vid sättningen försvann tabellformat, rubriknumrering, fotnoter, innehållsförteckning, figurtexter, index och annat kul autoformatterat.

5 - Resultatet blev ett antal granskningar innan alla dessa detaljer var på plats. Gransknngen skedde på en PDF-version där jag fick uttryckliga instruktioner om att bildkvaliteten i pdf-filen var lägre än den slutliga så bilderna uppfattade jag att jag skulle strunta i

6. Slutligen då, en dag före tryckning, meddelar tryckeriet att vissa bilder - inga specifika nämnda utom ett par som byttes ut - hade för låg kvalitet och skulle bli dåliga. Hmm, lite väl sent att göra om allting då.

Slutsats: Tråkigt men sant, jag tyckte att jag gjort vad jag kunde. Vad tänker jag på inför nästa gång, nästa version? Ja då plockar vi in ett nytt proffs men den här gången träffas vi och kommer överens om vad vi förväntar oss av varandra. Så att jag vet vad som krävs av mig och han vet vad vi vill ha. Sen kräver jag att få en slutlig version att granska som är av samma kvalitet som det slutliga trycket. Om det lyckas bättre då, det får vi hoppas. Hade inte förstått alla komplikationer det innebar att ge ut en bok. Vem syndabocken är spelar mindre roll, det är jag som får lida för det och ni som irriterar er på de (som tur är ganska få) - bilder som inte är av perfekt kvalitet.