Gå till innehåll

Nu är det snart över

Det har varit fem långa dagars arbete. Den långa lucnrasten gör att jag vanligen inte kommer ut från jobbet förrän efter halv sju på kvällen - senare om jag äter middag på jobbmatsalen. Jag har fått mpnga direkta frågor om mallar, exemple och verktyg - alla kan jag inte svara på. Det är kul att de är nyfikna och vill veta mer även om de ibland söker mer stegvis workflow än jag kan ge. De har lite svårt att ta mitt konsultsvar "det beror på". Sista dagen hade vi allmän frågestund och jag visade lite filmer av James ach när han testar.

I Sverige slänger vi papperet i toaletten. i Kina har de inga toalettstolar utan hål i golvet och papperet ska man nog slänga i en korg vid sidan om. Tror jag iallafall, jag har inte undersökt innehållet i korgen närmare men med tanke på hur det luktar även på en välstädad företagstoalett mot slutet av dagen har jag dragit den slutsatsen. I Sverige är problemet att det föds för få barn, I Kina får man bara ha ett barn per familj. Undrar vad de tänker när jag visar bilder på mina två döttrar? I natt regnade det, hemma brukar det bli lite kyligt och friskt efter ett regn, här blev det fuktigt och ännu varmare. Jag köpte blomsterte och godis och nåt riktigt konstigt som jag ska ge till Peter, han ville ha nåt kul från Kina och det ska han få! Hemma skär slaktaren bort det mesta från djuren innan maten tillagas, här hackar de ner hela besten i små bitar och sen sitter alla och spottar ut benbitar och brosk men tuggar glatt i sig resten. Hemma ska man vara tyst och inte slurpa, här slurpas det nåt förskräckligt men de verkar njuta av måltiden. Hemma har vi gaffel och kniv, här ett par pinnar. Tur att jag har övat för det finns ingen extra låda med bestick för utlänningar. Men detta faktum gör att man får ta hela kötbiten (med diverse bihand) och tugga rent den i munnen, jag har försökt att skära med pinnarna men det går bara inte. Så efter maten får man torka sig runt munnen ordentligt och tvätta av händerna ordentligt.

Det har varit en kul vecka men kroppen förstår inte att vi är i en annan tidszon så inatt vaknade jag klockan tre och hade svårt att somna om. Imorgon bitti börjar den ungefär ett dygn långa resan hem till en egen säng. Nu är det dags att äta sista måltiden på jobbet - beställer jag mat ute på egen hand vet jag aldrig vad det blir.