Gå till innehåll

Tre dagar har gått

Först massage av hårbotten och ansikte, sen armarna och händerna och till sist nacken. En helt vanlig förbehandling inför en kinesisk klippning förutom en lång hårtvätt. Sen följde en utdragen klippsession med förklaring på teckenspråk, så nu ser jag ut som en av dem...32 kronor kostade det för en och halv timmes behandling.

Kursen då, hur går den. Jodå, de första två dagarna diskuterade vi innehåll och problem de har. De är väldigt rakt på sak och säjer helt enkelt åt mig att ändra i agendan och beskriver hur jag ska hålla kursen. Jag inser att det är det kinesiska sättet, inget undfallande här. Jag är positivt överraskad över den första kursdagen som jag tycker bjöd på betydligt mer diskussion än vissa svenska kurser jag hållit, trots språkförbistringen. Kanske beror det på att jag delar ut Dumle-kolor till de som ställer frågorna. Det visar sig att många har kunskap om kombinatorik och verktyg och kan en hel del om testdesigntekniker vilket är positivt överraskande. Vi diskuterar mycket om arbetssätt och processer och mätetal. De vill gärna ha stegvisa instruktioner som handfast beskriver hur det ska gå till så det går inte att flumma ut för mycket. Jag har visat lite bilder från BBST-kursen av Bach/Kaner och det funkar inte alltför bra.

Idag beslutade jag mig för att testa lite traditionell kinesisk mat och tryckte i mig lite grisknän - fast bara köttdelen och inte svålen som de äter här. Sen åt jag också chilikryddad spigg från floden som inte var nån höjdare direkt, de äter de centimeterstora fiskarna som snacks och en firre räckte bra för mig. Ikväll åt vi Huanan-traditionell mat, bland annat torkad, rökt grissvål med salladslök och chili, det var rätt gott. Sen förklarade de hur man bereder specialägg: man lägger dem i saltlake i krukor som grävs ned i jorden i två veckor och sen kokas dem. Smaken är lite fermenterad, vitan är som gelé och gulan lite grön och smakar mild ädelost. Det var faktiskt helt OK det också, kanske börjar jag redan bli lite mer kinesisk.

Människorna här känns rätt avslappnade och glada och även om det är högljutt ser man sällan nån som bråkar eller gnäller. De är vänliga och tillmötesgående och de jag jobbar med vill verkligen lära sig mer. De frågar om jag känner några testspecialister med erfarenhet inom telekom som vill jobba hos dem i Stockholm eller i Kina. Vad vet jag, om Ericsson säger upp folk så finns alltid plats hos konkurrenterna.

Igår fick jag hjälp av min kollega Ma att pruta ner priset på lite presenter jag köpte. De traditionella kläderna som säljaren ville ha 130 Yuan styck för säldes till mig för 70 Yuan för bägge två. Till och med taxin som skulle ha kostat 127 fick jag för 100 - pruta ner en taxichaufför - vilken tjej! Som tack för hjälpen bjöd jag på restaurang där vi fick peka ut vilken krabba och vilka musslor vi ville de skulle tillaga. Fantastiskt gott är deras ångkokta mat - det är ju så vi borde laga till fisken själva hemma!

Jag inser att det är mycket roligare att blogga om min resa än att blogga om testprylar 🙂