Gå till innehåll

På testuppdrag i Kina

Jag befinner mig för tillfället i Shentzhen norr om Hong Kong på testuppdrag. I en vecka ska jag hålla kurs och arbeta med Huawei. Mina kollegor på AddQ har gjort en TPI-analys och som följd av denna är jag nu här.

Resan från Örebro till hotellet tog ca 26 timmar så jag var rätt mör då jag kom fram. Jag måste ändå säga att det enda jag oroade mig för var att bussen från Lillån (där jag bor) in till örebro station och tåget till Stockholm skulle gå i tid. Sen var den längsta etappen på flygresan inte mer än sju timmar (Helsinki - Beijing) så någon längre tid att sova fanns inte.

För att hålla mig vaken fram till efter klockan 21 så passade jag på att ta en turisttur till Splendid China - en nöjespark med Kinesiska byggnader och de vanliga affärerna och restaurangerna. Äverntyrlig som jag är tog jag bussen dit. Som den enda icke-kinesen satt jag där och skakade i en dryg timme och undrade hur långt det var tills i var framme. Pekade på kartan vart jag skulle och blev avsläppt en kilometer för tidigt så klart. Frågade om vägen igen men de bara log och förstod inte vad jag sa. Tog en buss till och kom äntligen fram til rätt ställe. Tog en runda på anläggningen - den del som ar öppen och kikade på Kinesiska hus i skymningen. Vacker med alla röda lyktor. Konstaterar att de gillar färg och former och mycket av det!

Avslutade kvällen med showen Dancing with the Dragon and the Phoenix - en djupdykning i Kinas historia. Snacka om att det var mycket av allt: vad sägs om ett riktigt vattenfall mitt på scenen, ett tjugotal hästar som red förbi, mängder av akrobater som hängde, hoppade, balanserade och vek ihop sig i det mest märkliga former. Självklart fanns det drakar, svärdfäktning, dans, fyrverkeri, jättelika byggen av drakar, kanoner och allt man kan önska.

Öerväldigad av alla intryck tog jag en taxi hem - det kostade 100 Yen och föraren såg lycklig ut när jag betalade. Säkert en rip-off men fyrtio minuter och 25 kilometer skulle kosta minst det femdubbla i hemma så det var värt vartenda öre.

Rummet har världens hårdaste madrass. Att sova på mattan skulle vara mjukare, tur att jag var trött. I informationsboken om hotellet står det att man kan få köpa allt man vill ha på rummet och alla saker är noggrant prissatta. den stenhårda madrassen kostar 60 Yen, fjärren till AC 100 Yen, vågen med pingviner på 35 Yen, det är den jag är mest sugen på, kylskåpet kostar 920 Yen och nyckeln till rummet om jag vill ha den som minne kostar bara Yen. Så här lyder texten ordagrant. " If you´d like to keep something as souvenir or for other enquires, please contact our recoetion. We will ask our housekeeper to pack and send these items to you as soon as possible" Undrar om jag ska prova att köpa nåt bara för att kolla om det går 🙂

Trafiken här är helt vansinnig, ingen följer några regler utan det som gäller är att ta sig fram så fort som möjligt. Tutan används i syfte att varna andra trafikanter att "här kommer jag, det går fort och jag vill inte bromsa ner" . Den fåniga regeln om att bilar måste stanna för gående gäller bara här om det skulle råka vara en polis som står och viftar, annars får man springa över gatan och hoppas på det bästa.

Första dagens arbete var intressant, vi började runt nio med att äta frukost i matsalen, som är enorm. Det är ris, piroger och paj som gäller, till frukost finns det även bröd som i och för sig är sött. Drack en kikärtssoppa, även den söt. Sen diskuterade vi, försökte lösa problem och komma fram till vad som skulle vara med på utbildningen onsdag till fredag. Det är helt klart språket som är den stora utmaningen, jag har börjar byta ut slides med mycket text mot bilder. Det går sakta framåt, jag pratar om principerna bakom bra test och de vill ha lösningar på sina problem, nu! En process som TMAP passar dem nog bra eftersom alla delar där är beskrivna stegvis och detaljerat. Själv tycker jag mer att visst kan man försöka beskriva saker så men i verkligheten är det mer komplicerat eller åtminstone mindre styrt. Vid tolv var det lunch, som även den avnjöts i matsalen på jobbet. What s this? Pork, you like pork? What part of the pig? Feet. Ok, I will have something else. Tycker ändå att maten smakar bra och är inte jättekonstig i magen ännu, bara litegrann. Frågade om man kunde dricka vattnet från kranen men föga förvånande gick det inte nåt vidare bra. Det gäller att se till att det står en flaska vatten på toaletten för tandborstningen. Efter lunchen tog vi siesta, jag på hotellet, de vi sina skrivbord, det var inga som helst problem att sova en timme innan eftermiddagspasset. Passade på att ta fram en låda Dumle-kolar och jag fick testa starkt kryddade köttbitar i glansigt papper och små tuber med gelé och mandarinklyfta. Insåg efter första koppen kaffe att det blir en veckas uppehåll på den fronten.

Nu är det dags för frukostnudlarna, på återseende.