Gå till innehåll

Test community РTestk̴ren?

Jag har haft flera diskussioner om hur man bäst översätter "Test Community" till svenska. Enligt ordboken kan det betyda samhället, gemenskapen, samfundet, kåren m.m. Medicinfolket har ju sin läkarkår och de religiösa sina samfund, brödraskap för tankarna till frimurarna eller MC-gäng och exkluderar alla kvinnliga medlemmar. Kanske ska vi kalla oss själv testkåren - det låter lite konstigt första gången jag säger det men vi vänjer väl oss vid det också. Härmed bestämmer jag mig för att marknadsföra beteckningen testkåren för att beteckna alla oss testare i vår professionella sammanslutning.

Hur ser den ut då, vår testkår? Den största sammanslutningen, mig veterligen, är SAST. Vi är drygt 1200 registrerade medlemmar som träffas fyra gånger per år och snackar om test. Jag hoppas på att nya kontakter knyts och att deltagarna får inspiration för nya idéer. Men räcker det? Som styrelsemedlem knyter jag ett helt annat kontaktnät. Nämligen de 12 andra som på sin fritid tycker det är kul att jobba för att andra ska få utvecklas utan att begära något tillbaka. Jag överdriver inte då jag säger att de allra flesta och viktigaste av mina kontakter inom test har jag träffat eller rekryterat till SAST-styrelsen! Men det blir tyvärr inte så mycket tid över till testsnack, det mesta är planering. I torsdags hade vi vår julfest på Grill. Lite sent och utan sill men mycket lyckat. Här samlar vi vår energi inför det kommande halvårets utmaningar och diskuterar vilka som ska vara med i nästa års styrelse. Några har varit med länge och andra bara ett år. Några slutar och andra fortsätter, valberedningen hoppas jag kan få in lite nytt blod som ger oss nya idéer. Förändring krävs för att inte arbetet ska stanna av. Glädjande nog finns nu SAST Väst och SAST Syd har sitt första möte på tisdag. Sundsvall har en aktiv testgrupp inom ramen för dataföreningen vilket också är ett alternativ.

En annan variant av testkårens gemensamma arbete är det nätverk som kallas START. Här träffas vi i mindre grupper och ägnar all tid att diskutera och lära oss mer om test och utvecklingsmetoder. Hur ofta får ni chansen att diskutera vad agile innebär och hur det påverkar test med någon som gjort det på riktigt? Det finns en oändlig mängd ämnen att ta upp. Vårt mål är att ha ett kvällsmöte i månaden och kanske ett eller två helgmöten per år. Till skillnad från en konferens bygger dessa möten på diskussioner snarare än föreläsningar och ger alla en mycket djupare insikt i ämnet.

En tredje variant är de diskussionsgrupper som finns på internet. Jag försöker själv hänga med i software-testing som drivs av Cem Kaner och James Bach. Tyvärr blir det mest läsande och inte så mycket egna kommentarer. Det är lärorikt men tar tid.

En självklar möjlighet att lära sig mer är ju vårt dagliga arbete. Jag försöker alltid se till att jag kan lära mig mer av de som är med i mitt projekt. Kanske inte alltid inom test men inom arkitektur och kravhantering eller utvecklingsmetoder. Här tillbringar jag det mesta av min arbetstid så det finns gott om tillfällen att ta vara på.

Något jag saknar är illfällena då jag kan ha djupa diskussioner med andra discipliner som utvecklare, utredare, kravställare om saker som hur man får fram en riktight bra kravspec eller vikten av en informationsmodell. Jag träffade Peter Tallungs på Sundsvall 42 och försöker bolla svåra frågor med honom så ofta som det går. Det skulle vara otroligt intressant att jobba mer med ANDRA än testare. Kanske är det det viktigaste jag kan göra just nu - att bygga broar med andra discipliner, eller kårer kanske jag ska kalla dem som jag bestämde tidigare i detta inlägg.

En sak är jag iallafall säker på. Det är att testkåren kommer att växa och att behovet av samarbete kommer att öka. Så mitt tips till er är att starta era egna lokala nätverk och fortsätta utvecklas. Det är både nyttigt och kul.