Gå till innehåll

Agil automatisering

Hur kommer det sig att fokus för automatisering av tester ligger på användandet av dyra kommersiella verktyg som mycket sällan ger någon vinst åt andra än verktygsleverantörerna? Få är de som verkligen lyckats tjäna något i det långa loppet medan historierna om misslyckanden duggar tätt. Möjliga faktorer är en massiv marknadsföring samt en brist på alternativa synsätt hos oss testare. Jag vill därför presentera ett alternativt synsätt som kallas agil automatisering.

Agil automatisering handlar om att vi istället för synsättet att verktygen ska ersätta oss manuella testare genom att utföra samma tester automatiskt, så är verktygen ett sätt för oss att utföra tester som är svåra eller omöjliga att göra manuellt. Ett exempel är verktyg för prestandatest. Det är i princip omöjligt att simulera trafik utan någon sorts verktyg - där funkar faktiskt de kommersiella bra så länge det finns experter som sitter bakom spakarna. För mig som testare kan det handla om att jag vill lägga upp 200 användare i min testdatabas via det grafiska gränssnittet - här kan det passa bra med ett litet script. Det kan också handla om att analysera loggfiler med tusentals rader och markera det som verkar konstigt. Något jag skulle ha velat ha i ett nyligt projekt var ett sätt att själv ställa frågor till en komponent utan att ha det grafiska gränssnttet klart samt att få ut svaren och skriva dem på ett aptitligt format. Här behöver jag någon som kan hjälpa mig med det tekniska - troligen en utvecklare i projektet. James Bach pratar om Toolsmith - en verktygssmed - som kan hjälpa oss med den här typen av verktygsbyggande. Oftast löser vi problemen med hjälp av gratisverktyg eller hemmabyggen. Nyckelorden är snabbt, billigt och omedelbar användning.

Jag har bara nosat litegrann på detta otroligt intressanta ämne men hoppas att kunna förkovra mig vidare. Letar efter någon med programmerarbakgrund som gillar test och vill jobba med testautomatisering som INTE handlar om att använda dyra kommersiella verktyg. Jag efterlyser talare som jobbat med egna verktyg och vill prata om hur det lyckats.

För den som vill börja själv finns gratisverktygen Canned Heat och Holodeck Lite att hämta hem från James Whittakers sida. AllPairs och PerlScript är två verktyg skapade av James Bach. Allpairs skapar testfall för alla par av värden mellan variabler PerlScript hjälper dig att skapa testdata, exempelvis en sträng av ett visst antal tecken eller alla ASCII-tecken.

Läs en utmärkt artikel på engelska om Agile automation