Gå till innehåll

Kurs med bönepaus

Sitter på tåget hem från Ronneby. En sex timmar lång tågresa skiljer metropolerna Örebro och Ronneby åt, speciellt intressant att åka andra klass på tåget en fredagkväll. Mycket sprit bland resenärerna och SJ eldar på med fulla rättigheter i bistron. Som tur var fanns dator med DVD så jag kunde kolla på en rätt menlös thriller av den typen som min sambo INTE gillar.

I Ronneby finns en avdelning av Blekinge Tekniska Högskola som sysslar med V&V. Jag hade blivit inbjuden till den akademiska världen för att hålla en introduktionskurs för fjärde året på högskolan. Med 90% utländska studenter varav majoriteten från Pakistan var det Engelska som gällde hela tiden. Så nu har jag äntligen en två eller kanske tre dagar lång kurs i testintro och test design helt på engelska. Respekten för läraren är stor i de länder studenterna kommer ifrån så de är mest vana vid att en lärare står och mässar och inga frågor ställs så det var bitvis ganska tunt med frågor. Kul var det i alla fall och en utmaning. I dag var det två studenter som försiktigt frågade om vi kunde skjuta på lunchen så att de kunde ha sin bönestund och hinna äta efteråt. Turligt nog för mig så svarade jag att det gick bra och insåg samtidigt att de flesta av deltagarna skulle delta i fredagsbönen. Fredag är ju helgdag inom islam men jag har aldrig märkt av det förut.

Forskarna på BTH, med Richard Torkar i spetsen, var entusiastiska över den nya konferensen i Lillehammer i april. Jag har läst ienom föredragen och inser att de ligger på en helt annan nivå en vad jag är van vid från EuroSTAR och svenska testkonferenser. Frågan är om de ligger så högt att det blir svårt att ta till sig dem alls för mig. Nåja jag har i alla fall bestämt mig för att ta en paus från testkonferenserna i år, mest av familjeskäl.

Uppenbarligen finns det många svenska forskare som är långt framme inom testområdet men det verkar som att endast ett fåtal företag utnyttjar detta och samarbetar med dem. ABB och Eriksson är några av dem. Jag inser på vilken otroligt låg nivå de flesta företag ligger på och undrar hur vi ska kunna ändra på detta? Hoppas att det kommer ut fler högskoleutbildade med testutbildning som kan visa vägen.