Gå till innehåll

Öredev 2008

Befinner mig just nu på Öredev i Malmö. Det kan nog mest beskrivas som en utvecklarkonferens med ett testspår. De svarta kostymer som brukar synas på EuroSTAR lyser med sin frånvaro. Jag kostaterar att det inte är speciellt mycket tjejer här.

Guldkornen från idag: James Bach höll en keynote kallad The Renaissance thinker. Det handlar om att i renässansen var det männsikor som vill gå vidare från det gamla sättet att tänka med religion, filosofi och vetenskap som trodde att de redan visste svaret på allt som var värt att veta. Om vi gjorde annorlunda skulle världen riskera att raseras. James vill att vi testare och andra inom mjukvaruutveckling ska se framåt. Han tar Agile och Exploratory testning som exempel på att vi kan gå framåt. vattenfall, V-modell och ISTQB är hinder för att vi ska kunna utvecklas. Vid middagen på Mosaik ikväll berätade han att hans största frustration är att de som tänker olika i testfrågor - som Paul Gerrard och Stuart Reid - tror att han inte menar allvar utan bara vill provocera. Inget kunde vara längre från sanningen. Det är faktiskt lite tragiskt att de som jobbar så hårt för test i Storbrittanien, Holland och Tyskland strävar så hårt efter att hålla kvar oss testare i det gamla tankesättet med ISTQB och TMAP. James är som alltis inspirerande att lyssna på, om man är villig att öppna sinnet vill säga.

En annan intressant talare var Nicalai Tillman från microsoft. Han demonstrerarde PEX - ett verktyg för automatiserade programtester för .NET. Det finns idag en akademisk version att ladda ner för Visual Studio 2008 men ingen kommersiell. I VS 2010 kommer det enligt planen att finnas med som en del. Finessen är att du skriver koden och verktyget känner sedan av vilka villkor som finns och skapar testfall för att täcka in alla villkor plus att du får se en lista med indata och resultat. Du kan spara testsviter till senare ändringar. Jag hoppas det blir ett naturligt sätt att utveckla inom några år - så enkelt att det inte går att motivera att INTE använda det!

Sista presentationen var Pradeep Soundarajan från Satisfice Indien. Med en amerikansk accent och en stor portion huor berättade han om testandets vedermödor i Indiska projekt. Problemet är att allt är skriptat ner i minsta detalj, alla är ISO-certifierade och har en massa omständiga men ineffektiva procedurer. Han avslöjade också att de företag han jobbat på fejkade extra dokumentation inför sina audits så att de får behålla "kvalitetsstämpeln". Intressant att höra att det är en BLUFF!

Fredag

James Bach med fem koppar kaffe i kroppen gjorde en stark insats då han beskrev hur vi kan göra Exploratory Testing med mer kontroll.

Karen N, Johnson gjorde en lite blek insats om et spännande ämnen storytelling. Innehållet var intressant men energin ganska låg.

Beneath the surface med Daniel Makoski från Microsoft berättade om nästa generationens gränssnitt MUI - Natural Usier Inerface. Proffsigt framfört och intressanta idéer - amerikanarna är duktiga på att snacka.

Slutdebatten med agilisterna och James Bach var underhållande. Alla inblandade var överens om att samarbete istället för att kriga. Ta det bästa och jobba mot professionalism. Det viktigaste vi kan göra för samhället är att göra ett så bra jobb som möjligt.

Min egen insats då? En hel del grönt, lite gult men inget rött. Lute svårt att få igång publiken sent på fredag eftermiddag. Vi har diskuterat igenom insatsen nu ikväll och Patrik S har gett sin feedback. Nästa gång blir det ännu bättre!

 

Over and Out från Malmö i snöstorm.

På måndag Rapid Software Testing i Göteborg.