Gå till innehåll

En dag med James Bach

Jag fick i förra veckan förmånen att delta på ett seminarie med testgurun James Bach anordnat av ENEA. Som vanligt körde han hårt med publiken och ifrågasatte det mesta. Grundtanken är att vi inte ska tro på allt som sägs utan kritiskt ifrågasätta och försöka förstå innebörden. Han tar upp "gamla sanningar" och dissekerar dem så att deltagarna själva kan ha möjlighet att ta ställning till vad som är rätt och fel. Han är en man med starka åsikter och ett väldigt direkt sätt att uttrycka dem. Detta har gjort att många gamlingar i tesbranschen har reagerat med att totalt såga hans tankar om exempelvis utforskande testning. Själv anser jag honom som en lysande talare och en man med stor integritet. Det är av James och hans kollegor i "The context-driven school" jag lärt mig det lilla extra inom test. Jag håller med om att väldigt många testböcker fokuserar mest på procedurer och dokument och innehåller väldigt lite information om vad test egentligen innebär. det finns en drös böcker som handlöar om testning i allmänhet men endast ett fåtal om testdesign som jag anser är kärnan i bra testarbete. Förutom Lee Copelands bok "Test design for the practitioner" finns det ytterst lite skrivet. Jag har försökt ta mig igenom Boris Beizers "Black-Box testing Techniques" men gett upp flera gånger då boken är fruktansvärt omständig och känns mer som en historiebok över test än en en handbok för ambtiösa testare. Kolla in Boktips för fler bokrecensioner. Det är sällan man träffar en så engagerad och intressant person som James att prata med. Jag fick nöjet av att på tu man hand ta med honom på Edsbackas Bistro och njuta av deras svenska specialiteter. Han hoppas att de idéer han har kan spridas i Sverige och jag har lovat att göra mitt bästa för att missionera om test med inspiration från hans många alster. Jag rekommenderar verkligen ett besök på www.satisfice.com. Och du, vill du gå en riktigt bra kurs inom test - kolla på ENEAs kursprogram för nästa kurs.

//Torbjörn